czwartek, 8 lutego 2018

Pikantna zupa pomidorowa z pulpetami





Składniki:

600 g mięsa wieprzowego (np. łopatki)
4 łyżki bułki tartej
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
1/2 selera
200 g pieczarek
1 papryka peperoni
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 puszka krojonych pomidorów
0,5 litra przecieru pomidorowego
5 łyżek koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
5 łyżek śmietany 18%
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka pieprzu ziołowego




Sposób wykonania:

Do dużego garnka wkładamy marchew, pietruszkę, selera i 1 cebulę. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy wywar warzywny.
W międzyczasie mielimy mięso. Dodajemy do niego bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kulki.
Odławiamy warzywa z wywaru i wrzucamy kulki mięsne.
Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i przecier pomidorowy. Gotujemy na średnim ogniu.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował a następnie wrzucamy do gotującej się zupy.
Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do całości razem z pokrojoną w krążki papryką peperoni. 
W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącej zupy i wlewamy z powrotem do całości.
Zupę przyprawiamy słodką papryką, solą i cukrem. 
Podajemy z pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...