Składniki:
12 udek (pałek) kurczaka
500 g brukselki
3 łyżki przyprawy typu "złocisty kurczak"
4 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
3 łyżki masła
sól, pieprz
4 łyżki soku z cytryny
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
3 łyżki masła
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kurczaka nacieramy przyprawą do drobiu i 2 łyżkami oleju. Odstawiamy na kilka godzin.
Brukselkę czyścimy, odrywamy wierzchnie zniszczone listki oraz jeśli jest taka potrzeba przycinamy przerośnięte głąby. Polewamy ją olejem (pozostałe 2 łyżki) i sokiem z cytryny a następnie dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Mieszamy aby wszystkie sztuki były obtoczone marynatą.
Na dużej blasze układamy pałki kurczaka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 15 minut a następnie wyjmujemy aby dodać brukselki.
Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 45 minut.
Po tym czasie na każdy kawałek kurczaka nakładamy niewielką cząstkę masła i znów zapiekamy, tym razem przez 5 minut w 180°C (tak aby masło się rozpuściło).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz