niedziela, 4 marca 2018

Bułki żytnio - razowe ze słonecznikiem




Składniki:

(12 małych bułeczek)

2 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody
20 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki pestek słonecznika
2 łyżeczki soli


Sposób wykonania:

Obydwa rodzaje mąki mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy sól.
Do małej miski wkładamy pokruszone drożdże i wlewamy 2 łyżki letniej wody. Mieszamy aby uzyskać jednolitą masę. Dodajemy do mąki. 
Następnie wlewamy olej i letnią wodę. Zagniatamy ręką ciasto, które powinno być miękki i lekko klejące. Pod koniec wyrabiania dodajemy pestki słonecznika.
Kulę ciasta lekko smarujemy oliwą, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Po tym czasie z ciasta formujemy 12 okrągłych bułeczek, których wierzch obtaczamy w pestkach słonecznika.
Uformowane bułeczki układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując pomiędzy nimi odstępy). Całość przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230°C.
Bułeczki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut. Na dnie piekarnika można ustawić żaroodporne naczynie z lodowatą wodą (sprawi to że bułeczki będą mieć chrupiącą skórkę).
Po upieczeniu gorące bułeczki studzimy na kratce.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...