Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
700 g mrożonej mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka baby)
1litr bulionu warzywnego
1 puszka mleczka kokosowego
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
sól, pieprz
ryż
Sposób wykonania:
W dużym garnku podgrzewamy bulion. Gdy zacznie wrzeć wkładamy do niego pierś kurczaka.
Gotujemy pod przykryciem do miękkości.
Następnie wyciągamy mięso i studzimy.
W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło razem z mąką pszenną cały czas mieszając. Zasmażkę podlewamy gorącym wywarem i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy mleczko kokosowe (jeśli to możliwe i mleczko nie było zmieszane to dodajemy tylko gęstą jego część). Wsypujemy mrożone warzywa i pokrojone na mniejsze kawałki ugotowane wcześniej mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy do momentu aż warzywa będą al'dente.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz