Składniki:
350 g mąki pszennej + do posypania stolnicy
60 g świeżych drożdży
3 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżeczki maku
1 szklanka mleka
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą i pieprzem a następnie smażymy na oliwie przez kilka minut aż się zeszkli. Odstawiamy do wystygnięcia.
Drożdże kruszymy i mieszamy z letnim mlekiem. Wlewamy do przesianej mąki i solimy. Wyrabiamy gładkie ciasto (nie powinno kleić się do rąk). Odstawiamy na 1 godzinę.
Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i dzielimy je na 5-6 kawałków.
Każdy kawałek rozciągamy palcami tak, aby powstał okrągły placek. Robimy duże, płaskie wgłębienia. Nakładamy do środka po porcji zeszklonej cebuli. Posypujemy makiem.
Cebulaki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz