Składniki:
1 litr maślanki
100 ml mleka
2 łyżki żelatyny
2 szklanki malin (mrożonych lub świeżych)
około pół szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Mocno schłodzoną maślankę miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem (słodzimy do smaku, około 4-5 łyżek).
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku.
Do żelatyny wlewamy (powoli) łyżkę wazową ubitej maślanki cały czas energicznie miksując (aby nie powstały grudki). Gdy masa będzie jednolita, przelewamy ją z powrotem do całość cały czas miksując.
Masę maślankową przelewamy do pucharków lub szklanek i wstawiamy do lodówki.
Maliny odmrażamy. Przekładamy do blendera, zasypujemy cukrem pudrem (około 5 łyżek) i dodajemy sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Mus wykładamy na tężejący deser. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Mus wykładamy na tężejący deser. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz