czwartek, 1 marca 2018

Sałatka z pieczonych buraków, kaszy jaglanej i pomarańczy





Składniki:

3 podłużne buraki
3 pomarańcze
1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego
1/2 łyżki czarnuszki
sól

Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu



Sposób wykonania:

Buraki myjemy i zawijamy każdy osobno w aluminiową folię. Pieczemy w 180°C przez 75 minut.
Następnie studzimy i obieramy ze skórki.
Kaszę gotujemy na sypko.
Pomarańcze obieramy ze skórki a cząstki "filetujemy" z białej błonki.
Buraki kroimy w plastry, wkładamy do miski, solimy i posypujemy kaszą.
Dodajemy kawałki pomarańczy i pokrojone w plasterki rzodkiewki. 
Wszystko delikatnie mieszamy.
Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, czarnuszką, siemieniem i sezamem.
Ocet balsamiczny łączymy z oliwą i miodem. 
Polewamy sosem sałatkę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...