Składniki:
3 podłużne buraki
3 pomarańcze
1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego
1/2 łyżki czarnuszki
sól
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
Sposób wykonania:
Buraki myjemy i zawijamy każdy osobno w aluminiową folię. Pieczemy w 180°C przez 75 minut.
Następnie studzimy i obieramy ze skórki.
Kaszę gotujemy na sypko.
Pomarańcze obieramy ze skórki a cząstki "filetujemy" z białej błonki.
Buraki kroimy w plastry, wkładamy do miski, solimy i posypujemy kaszą.
Dodajemy kawałki pomarańczy i pokrojone w plasterki rzodkiewki.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, czarnuszką, siemieniem i sezamem.
Ocet balsamiczny łączymy z oliwą i miodem.
Polewamy sosem sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz