Składniki:
500 g boczniaków
1 marchewka
2 pietruszki
1/4 selera
1 cebula
3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka lubczyku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
1 litr i 700 ml wody
Sposób wykonania:
Obrane warzywa ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Oczyszczone grzyby kroimy w paski.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy starte warzywa razem z pokrojoną cebulą i boczniakami. Smażymy około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Warzywa zalewamy gorącą wodą a następnie doprawiamy przyprawami. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy (cały czas podgrzewając). Gdy mąka rozpuści się i nabierze złotego koloru dodajemy około 2 łyżek wazowych wywaru. Mieszam a gdy uzyskamy jednolitą konsystencję przelewamy z powrotem do garnka.
Całość mieszamy i powoli zagotowujemy.
Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz