Składniki:
1 skrzydło indyka
2 pietruszki
3 marchewki
1/2 selera
1 cebula
1 duży por
3 ziemniaki
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około 3 litrów) i gotujemy.
Gdy woda zacznie wrzeć zdejmujemy z jej powierzchni szumowiny. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę i cebulę oraz sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie do zupy wrzucamy obrane ziemniaki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
Pora szatkujemy w piórka a następnie przesmażamy na patelni z dodatkiem oleju i rozdrobnionego czosnku.
Z zupy odławiamy mięso a wrzucamy zeszklonego pora z czosnkiem.
Całość miksujemy za pomocą blendera.
Zupę podajemy z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz