Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
50 dag mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, marchewka baby, kalafior)
20 dag ryżu (np. jaśminowego)
2 łyżki oleju roślinnego
4 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
1 łyżka startego imbiru
1 i 1/2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka czarnuszki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w tymianku i zmiażdżonym czosnku. Oprószamy solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy mięso. Gdy będzie rumiane dodajemy warzywa. Smażymy około 10 minut a następnie dodajemy imbir, olej sezamowy, sos rybny oraz masło orzechowe. Podsmażamy przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Na koniec wsypujemy ryż i całość mieszamy.
Przed podaniem potrawę posypujemy czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz