Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
0,5 szklanki mleka
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Dodatki:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
20 dag sera żółtego (gouda)
1 czerwona cebula
1/2 żółtej papryki
15 dag surowego wędzonego boczku
kilka papryczek jalapeno z zalewy octowej
olej do smarowania blachy
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Dodatki:
3 łyżki koncentratu pomidorowego
20 dag sera żółtego (gouda)
1 czerwona cebula
1/2 żółtej papryki
15 dag surowego wędzonego boczku
kilka papryczek jalapeno z zalewy octowej
olej do smarowania blachy
Sposób wykonania:
Drożdże kruszymy w dużej misce i obsypujemy cukrem. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Mleko podgrzewamy do 36°C.
Do miski dodajemy przesianą mąkę, mleko, jajko, olej i sól. Wszystko razem zagniatamy. Gotowe ciasto powinno być jednolite oraz powinno odklejać się od rąk i miski.
Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Dużą blachę smarujemy niewielką ilością oleju a następnie wykładamy ciasto (rozciągamy je na całą powierzchnię oraz ugniatamy dłońmi aby było równomiernie grube).
Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy startym serem, krążkami cebuli, papryką pokrojoną w kostkę oraz papryczkami jalapeno. Na wierzchu układamy kawałki boczku.
Pizzę pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz