wtorek, 27 listopada 2018

Zupa ogórkowa z selerem naciowym




Składniki:

1 ćwiartka kurczaka
3 marchewki
3 pietruszki
1 seler naciowy
10 średnich ogórków kiszonych
6 ziemniaków
200 ml soku z kiszonych ogórków
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
200 g śmietany 18%
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
4 listki laurowe
2 łyżeczki kminku mielonego
świeży koperek
sól


Sposób wykonania:

Do dużego garnka wrzucam ćwiartkę z kurczaka, zalewamy wodą (2,5 litra) i gotujemy.
Gdy woda zacznie wrzeć przykręcamy ogień oraz zdejmujemy szarą pianę z powierzchni. Dodajemy ziele angielskie pieprz, listki oraz sól. Gotujemy przez 20 minut pod przykryciem.
W tym czasie obieramy marchewki i pietruszki, myjemy je, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki. Seler szatkujemy w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy selera i przesmażamy go aż zacznie mięknąć. Pod koniec dodajemy starte ogórki i całość smażymy przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Do wywaru mięsnego wrzucamy startą marchew, pietruszkę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Odławiamy kurczaka. Szarpiemy go na mniejsze kawałki i z powrotem wrzucamy do garnka.
 Do zupy dodajemy podduszone ogórki i selera naciowego z patelni. Wlewamy sok z kiszonych ogórków.
W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną. Następnie dodajemy 2 łyżki wazowe zupy, mieszamy.
Wlewamy do całości energicznie mieszając. Doprowadzamy powoli do wrzenia.
Zupę podajemy posypaną posiekanym świeżym koperkiem oraz bagietką (lub innym ulubionym pieczywem).




1 komentarz:

  1. tak :) wlewamy go w momencie dodawania do zupy podduszonych ogórków. Ważne aby reszta warzyw była już miękka, gdyż kwaśny sok zahamuje ich gotowanie. Dzięki za uwagę :) Pozdrawiam serdecznie!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...