Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
200 g śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 czubata łyżka cukru pudru
Galaretka:
2 galaretki pomarańczowe
300 g borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
200 g śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 czubata łyżka cukru pudru
Galaretka:
2 galaretki pomarańczowe
300 g borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier. Gdy masa będzie gęsta i błyszcząca dodajemy pojedynczo żółtka (nadal miksujemy).
Obie mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy do miski z masą jajeczną. Mieszamy delikatnie rózgą do otrzymania jednolitej masy.
Formę (34/25cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C przez 30 minut. Gdy ciasto będzie gotowe odstawiamy je do wystygnięcia.
Galaretka:
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy płyn się schłodzi wstawiamy go do lodówki i czekamy aż zacznie tężeć.
Krem:
Mocno schłodzoną śmietankę miksujemy z dodatkiem cukru pudru. Gdy zwiększy swoją objętość i zacznie być puszysta dodajemy serek mascarpone. Miksujemy dalej, do uzyskania gęstego kremu.
Krem śmietanowy wykładamy na ostudzonym cieście, układamy na nim owoce i wstawiamy do lodówki.
Gdy galaretka zgęstnieje polewamy nią wierzch ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzina do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz