Składniki:
1 kg piersi indyka
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
sól, pieprz ziołowy
2 łyżki oleju
4 średnie bataty
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz czarny
1 łyżka oleju
4 średnie cukinie
250 g pieczarek
20 g masła
parę gałązek świeżego tymianku
Sposób wykonania:
Pierś indyka kroimy na równe porcje. Rozbijamy je tłuczkiem aby uzyskać w miarę jednolitą grubość. Mięso nacieramy kurkumą, oregano, papryką słodką oraz solą i pieprzem. Polewamy olejem i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Bataty obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wysypujemy na dużą blachę. Oprószamy tymiankiem, solą i pieprzem i polewamy olejem. Mieszamy dłońmi tak aby bataty były równomiernie pokryte przyprawami. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie kroimy cukinię w plastry o grubości około 1 cm i odcinamy od pieczarek nóżki.
Cukinie i pieczarki wsypujemy na bataty i z powrotem wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach na zapieczonych warzywach układamy wcześniej przygotowane filety indyka. Na każdą porcję mięsa nakładamy mały kawałek masła oraz gałązkę świeżego tymianku.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz