sobota, 11 maja 2019

Makaron z kurczakiem gyros i szpinakiem





Składniki:

2 duże piersi kurczaka
200 g świeżego szpinaku baby
150 g pieczarek
1 cebula
4 łyżki oleju
3 łyżki przyprawy gyros
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 g grubego makaronu (na zdjęciu bezglutenowe penne)
sól



Sposób wykonania:

Mięso wkładamy do miski, nacieramy przyprawą gyros oraz olejem i odstawiamy do lodówki na noc.
Zamarynowane mięso kroimy w paski i wrzucamy razem z olejem na rozgrzaną patelnię. Smażymy na dużym ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu aż będzie rumiane.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, odcedzamy (po odcedzeniu pozostawiamy 1/2 szklanki wody zgotowania).
Mięso wykładamy z patelni a na jego miejsce wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plastry. W dalszym ciągu smażymy. Gdy pieczarki zaczną się rumienić dodajemy listki szpinaku. Smażymy do momentu aż szpinak zwiędnie. Na patelnię wrzucamy z powrotem kurczaka i dolewamy wodę (1/2 szklanki) odlaną z ugotowanego makaronu. Zmniejszamy ogień. W 1/4 szklanki wody rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej. Zawiesinę wlewamy na patelnię i mieszamy aby sos równomiernie się zagęścił. 
Do sosu wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...