Składniki:
700 g młodych ziemniaków
1 pojedyncza pierś kurczaka
5 ogórków kiszonych
1 puszka kukurydzy (około 280 g bez zalewy)
1 dymka (cebulka + szczypior)
4 łyżki poszatkowanego koperku
1 łyżka przyprawy gyros
1 łyżka musztardy sarepskiej
4 łyżki majonezu
2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Mięso kurczaka kroimy w paski, oprószamy przyprawą gyros, polewamy olejem, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Ziemniaki skrobiemy lub obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
Ugotowane ziemniaki kroimy w grube plastry, ogórki kiszone kroimy w półplasterki, a cebulę dymki w krążki. Szczypior drobno szatkujemy.
Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do miski, delikatnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz