Składniki:
2 kg karkówki
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Karkówkę myjemy i suszymy. Wkładamy do dużej miski, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany drobno czosnek. Mięso nacieramy musztardami oraz wszystkimi przyprawami.
Przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (np. na noc)
Karkówkę przekładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy olejem.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę z naczynia i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby wierzch mięsa się zarumienił.
Podajemy na ciepło jako danie główne z ziemniakami lub kaszą bądź na zimno jako dodatek do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz