Składniki:
800 g sznycli z indyka
2 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka czosnku w proszku
sól, pieprz
olej do smażenia
Pieczarki:
500 g pieczarek
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Sznycle rozbijamy delikatnie tłuczkiem, a następnie oprószamy każdy z osobna solą i pieprzem.
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy mleko, czosnek w proszku oraz sól. Mieszamy (ciasto powinno wyjść gęste).
Każdy kawałek zanurzamy w cieście i od razu wkładamy na rozgrzany olej. Kotlety smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obydwu stron.
Pieczarki:
Na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowaną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plastry, masło, sól oraz pieprz i smażymy od czasu do czasu mieszając do momentu aż pieczarki będą rumiane a sok z pieczarek odparuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz