Składniki:
2 kg szynki
2 papryki czerwone
2 cebule
Marynata:
2 łyżki papryki słodkiej
1/2 łyżki papryki ostrej
1 łyżka papryki wędzonej
2 łyżki majeranku
6 łyżek sosu sojowego
4 łyżki oleju
1/2 łyżki soli czosnkowej
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, suszymy i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy wszystkie składniki marynaty, nacieramy nimi mięso i odkładamy na 3 - 4 godziny do lodówki.
Cebule kroimy na na ćwiartki i układamy ją wokół szynki. Naczynie przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, na mięsie układamy paprykę pokrojoną w paski. Znów przykrywamy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 30 minut.
Mięso podajemy na gorąco razem z upieczonymi warzywami z dodatkiem ryżu lub ziemniaków jako danie główne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz