sobota, 31 października 2020

Szynka pieczona w papryce

 



Składniki:

2 kg szynki
2 papryki czerwone
2 cebule

Marynata:

2 łyżki papryki słodkiej
1/2 łyżki papryki ostrej
1 łyżka papryki wędzonej
2 łyżki majeranku
6 łyżek sosu sojowego
4 łyżki oleju
1/2 łyżki soli czosnkowej


Sposób wykonania:

Mięso myjemy, suszymy i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy wszystkie składniki marynaty, nacieramy nimi mięso i odkładamy na 3 - 4 godziny do lodówki.
Cebule kroimy na na ćwiartki i układamy ją wokół szynki. Naczynie przykrywamy przykrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy naczynie, na mięsie układamy paprykę pokrojoną w paski. Znów przykrywamy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 30 minut.
Mięso podajemy na gorąco razem z upieczonymi warzywami z dodatkiem ryżu lub ziemniaków jako danie główne. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...