Składniki:
6-7 czerwonych papryk
1 średni bakłażan
4 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C.
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Papryki kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Bakłażana kroimy na pół. Warzywa układamy na blasze skórką do dołu, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut (skórka warzywa powinna być rumiana).
Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 10-20 minut. Po tym czasie przy pomocy ostrego nożyka ściągamy skórkę z papryki i kroimy ją w kostkę. Miąższ bakłażana wydrążamy za pomocą łyżki i rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki. Czosnek drobno szatkujemy.
W garnku rozgrzewamy olej z dodatkiem czosnku, następnie wrzucamy warzywa i doprawiamy do smaku solą. Smażymy około 5 minut. Ajvar delikatnie blendujemy, tak aby były wyczuwalne kawałki warzyw.
Pastę przekładamy do dużego słoika, po przestudzeniu wkładamy do lodówki.
Podajemy do kanapek, mięsa pieczonego, grillowanych warzyw, burgerów lub sałatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz