Składniki:
2 kg wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone)
20 szt. goździków
1 kg cukru
200 ml spirytusu rektyfikowanego 96%
100 ml wody mineralnej
700 ml wódki
Sposób wykonania:
Goździki miksujemy w młynku do kawy lub rozdrabniamy w moździerzu, łączymy z cukrem.
Połowę wiśni wkładamy do dużego słoja (ok. 3 litrowego) i zasypujemy je połową ilości cukru. Dodajemy pozostałe wiśnie i i zasypujemy drugą połową cukru.
50 g spirytus łączymy z wodą mineralną i zalewamy nim wiśnie. Słój szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 7 dni. Codziennie wiśnie delikatnie mieszamy tak aby cukier się stopniowo rozpuszczał.
Po upływie 7 dni wiśnie odcedzamy na sicie (owoce możemy włożyć do słoików i później wykorzystać do wypieków ciast). Odcedzony sok z wiśni przelewamy jeszcze raz przez sito, tym razem wyłożonym potrójną warstwą gazy.
Do czystego soku wlewamy wódkę oraz resztę spirytusu (150 ml). Całość mieszamy.
Nalewkę przelewamy do czystych butelek i odstawiamy na co najmniej 7 dni (im dłużej nalewka dojrzewa tym lepiej).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz