Składniki:
500 g passaty pomidorowej
300 g pomidorów (podłużnych) lub krojonych pomidorów z puszki
1 ostra papryczka chilli
2 ząbki czosnku
2 puszki tuńczyka w oleju
12 listków świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru
500 g makaronu spaghetti
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
50 g tartego parmezanu lub sera grana padano
Sposób wykonania:
Z papryczki chilli wycinamy gniazdo nasienne, następnie kroimy ją w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno szatkujemy.
Na patelni podsmażamy na oliwie z oliwek przygotowaną papryczkę i czosnek (czosnek powinien być szklisty ale nie rumiany).
Dodajemy passatę, odsączonego tuńczyka, pokrojone w kostkę pomidory, porwane listki bazylii oraz przyprawy. Całość dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając przez 20 minut. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć.
Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy z oliwek.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do gotującego się sosu. Mieszamy.
Spaghetti przed podaniem posypujemy obficie tartym serem oraz listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz