czwartek, 5 sierpnia 2021

Kruche ciasto ze śliwkami pod bezą

 


Składniki:

400 g mąki pszennej
200 g masła 
4 jajka
240 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 opakowania cukru waniliowego
około 400 g śliwek


Sposób wykonania:

Żółtka oddzielamy od białek. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość szatkujemy do uzyskania sypkiej masy (kawałki masła powinny być bardzo drobne). Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je na 30 minut do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg)
Białka  ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy pozostały cukier puder. Całość miksujemy jeszcze około 3 minut.
Schłodzonym ciastem wykładamy dno foremki o wymiarach 25x35cm. Na cieście układamy połówki śliwek, skórką do dołu.
Całość przykrywamy pianą z białek.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...