piątek, 6 sierpnia 2021

Makaron z jarmużem w serowym sosie



Składniki:

500 g dowolnego makaronu
3 szklanki drobno pokrojonych liści jarmużu
1/2 cebuli
150 g tartego sera cheddar
2 łyżki masła
1 szklanka mleka
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Makaron gotujemy al' dente w osolonej wodzie.
Na patelni topimy masło, dodajemy poszatkowaną drobno cebulę i smażymy mieszając do zeszklenia.
Szklistą cebulę oprószamy mąką, mieszamy i podgrzewamy do momentu aż pod wpływem temperatury rozpuści się. Tak uzyskaną zasmażkę podlewamy mlekiem, całość energicznie mieszamy aby pozbyć się grudek. Dodajemy sól i pieprz, zmniejszamy ogień. Gotujemy powoli do momentu aż mleko zgęstnieje a cebula będzie miękka (około 3 minut). Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy ser, mieszamy i dodajemy razem z poszatkowanym jarmużem do przygotowanego wcześniej makaronu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...