czwartek, 19 sierpnia 2021

Pieczone ziemniaki faszerowane serem i boczkiem

 


Składniki:

8 szt. średnich ziemniaków
250 g surowego wędzonego boczku
200 g sera gouda
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ziemniaki dokładnie myjemy, suszymy. Wkładamy do dużej miski, dodajemy olej oraz 1 łyżeczkę soli i mieszamy.
Ziemniaki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę.
Boczek kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na złoty kolor. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.
Upieczone ziemniaki kroimy na połówki i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, który wrzucamy do miski. Do miąższu dodajemy przesmażony boczek, starty ser oraz śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Przygotowanym nadzieniem faszerujemy wydrążone połówki ziemniaków.
Wkładamy całość do piekarnika i zapiekamy w 180°C przez 10 minut.
Podajemy z ajvarem lub sosem paprykowym (przepis na Sos paprykowy a'la ajvar )






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...