niedziela, 8 sierpnia 2021

Briam - pieczone warzywa po grecku



Składniki:

500 g ziemniaków
1 bakłażan
3 małe cukinie (około 500 g)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 duże pomidory
4 łyżki oliwy z oliwek
gałązki świeżego oregano
sól, pieprz
200 g sera feta


Sposób wykonania:

Żaroodporne naczynie o wymiarach ok. 20x30cm smarujemy oliwą z oliwek. 
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Następnie dno naczynia wykładamy obranymi i pokrojonymi w plasterki ziemniakami. Na nich układamy kilka plasterków czosnku, prószymy solą, pieprzem, świeżymi listkami oregano i skrapiamy oliwą z oliwek.
Na warstwie ziemniaczanej układamy warstwę z połowy ilości cukinii pokrojonych w plasterki. 
Na cukinie wykładamy pokrojonego w plastry bakłażana. Posypujemy je plasterkami czosnku i listkami oregano, solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą z oliwek. Na bakłażanie układamy pozostałe plasterki cukinii, pokrojoną w krążki cebulę oraz pozostałe plasterki czosnku. Kolejny raz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i oliwą.
Wierzchu zapiekanki wykładamy plastrami pomidora.
Naczynie przykrywamy i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut.
Na około 40 minut przed końcem czasu zdejmujemy przykrycie z naczynia aby warzywa się zarumieniły.
Po wyjęciu z zapiekanki z piekarnika wierzch posypujemy kawałkami fety i listkami oregano.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...