Składniki:
1 kg czerwonej papryki
50 g koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
150 g cukru
6 łyżek oleju
5 łyżek octu winnego
1/2 łyżeczki chilli
2 łyżeczki soli
1 listek laurowy
Sposób wykonania:
Paprykę kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy rozdrobnioną paprykę, dodajemy cukier, chilli oraz sól. Smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu aż papryka będzie miękka.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet winny, zmiażdżone ząbki czosnku oraz listek laurowy. Całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 8 minut na małym ogniu.
Wyciągamy listek laurowy, całość miksujemy blenderem ręcznym na gładki sos.
Sos podajemy jako dodatek do grillowanego mięsa lub warzyw, kanapek i pizzy.
Sos przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz