Składniki:
200 g mąki pszennej
150 g cukru
130 g miękkiego masła (+ masło do wysmarowania formy)
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jabłka
kilka kropel zapachu migdałowego
szczypta soli
2 garście płatków migdałów
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę smarujemy masłem.
Masło ucieramy z cukrem do momentu otrzymania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy pojedynczo jajka, cały czas miksując. Dodajemy zapach migdałowy, szczyptę soli oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do momentu połączenia wszystkich składników.
Masę przekładamy do przygotowanej formy.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazdo nasienne. Każdą kawałek jabłka nacinamy w paski i układamy na cieście. Całość posypujemy płatkami migdałów.
Ciasto pieczemy 35 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz