wtorek, 12 października 2021

Śledź po kaszubsku

 



Składniki:

4-5 filetów śledziowych a'la matias
3 cebule
150 g koncentratu pomidorowego
40 g suszonej żurawiny
10 łyżek oleju rzepakowego
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki majeranku
3 goździki
3 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
3/4 łyżeczki pieprzu
szczypta soli


Sposób wykonania:

Filety wkładamy do miseczki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1 godzinę do namoczenia.
Następnie kroimy w ukośne paski o grubości około 2 cm.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię z olejem. Dodajemy listki laurowe, goździki i ziele angielskie. Dusimy całość na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy pozostały olej, koncentrat pomidorowy, miód, sok z cytryny, żurawinę, gorczycę, majeranek, pieprz i sól. Mieszamy wszystko razem i dusimy przez kolejne 7-8 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Wystudzony sos przekładamy do kawałków śledzi, mieszamy i odstawiamy do lodówki, najlepiej na około 12 godzin.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...