Składniki:
750 g cukinii (około 3 mniejszych sztuk)
1 puszka ciecierzycy (240g po odsączeniu)
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka cebuli prażonej
1 czubata łyżeczka curry
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 200°C, blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Cukinie kroimy wzdłuż na pół i układamy skórką do dołu na przygotowanej blasze. Pieczemy przez 25 minut. W połowie pieczenia dodajemy do cukinii obrane ząbki czosnku.
Cukinie wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wyciskamy dłońmi z nich sok, tak aby pasta nie była zbyt wodnista.
Do kielicha blendera wrzucamy cukinię, upieczony czosnek, odsączoną ciecierzycę i cebulkę. Dodajemy sok z cytryny, olej i wszystkie przyprawy.
Miksujemy do uzyskania jednolitej pasty.
Pastę podajemy z grzankami, sucharkami lub dowolnym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz