Składniki:
1/4 główki białej kapusty
5 jajek
4 łyżki śmietany 18%
1 czubata łyżka majonezu
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanego koperku
100 g sera feta
1 kula mozarelli
sól
olej do wysmarowania formy
posiekana natka pietruszki
Sposób wykonania:
Kapustę siekamy w cienkie paski, obsypujemy solą, mieszamy i pozostawiamy na 10 minut aby zmiękła.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę do tarty smarujemy olejem.
Jajka mieszamy ze śmietaną, majonezem, kuminem i pieprzem ziołowym.
Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem mieszamy na gładką masę. Dodajemy kapustę, koper oraz szczypior. Mieszamy.
Masę przekładamy do formy. Na wierzchu układamy plastry mozzarelli oraz kawałki fety.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz