Składniki:
450 -500 g ciecierzycy z puszki (odsączonej)
3 ząbki czosnku
1/3 pora (biała część)
2 pietruszki
1/2 małego selera
1 cebula
600 ml bulionu warzywnego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
4 łyżki śmietany 18%
6 kawałków suszonych pomidorów z oliwy
2 łyżki oliwy z pomidorów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Cebulę, czosnek oraz pora kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej rozdrobnione warzywa. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz selera, ciecierzycę oraz bulion warzywny. Gotujemy do momentu aż pietruszka i seler będą miękkie (około 15 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę. Całość miksujemy blenderem na gładki krem.
Przed podaniem zupę posypujemy pokrojonymi w paski pomidorami suszonymi i posiekaną natką pietruszki oraz skrapiamy oliwą z pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz