Składniki:
100 g mąki z kaszy gryczanej
150 g mąki orkiszowej
250 g mąki pszennej typu 650 lub 750 (+ mąka do obsypania stolnicy)
8 g drożdży suszonych (lub 25g świeżych)
40 g pestek słonecznika
40 g ziaren sezamu
40 g siemienia lnianego
1 czubata łyżeczka cukru
2 łyżki octu winnego
300 g letniej, przegotowanej wody
2 płaskie łyżeczki soli
masło do natłuszczenia formy (może być też olej)
płatki owsiane do obsypania formy i chleba
Sposób wykonania:
Do dużej miski wsypujemy wszystkie suche składniki ciasta, mieszamy.
Dodajemy wodę oraz ocet i wyrabiamy dokładnie ciasto. W miarę potrzeby dodajemy wodę lub mąkę pszenną. Ciasto powinno mieć taką konsystencję aby móc formować z niego bochenek.
Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłym miejscu.
W tym czasie przygotowujemy foremkę keksówkę. Smarujemy ją masłem lub olejem oraz oprószamy płatkami owsianymi.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wyrabiamy je przez około minutę i formujemy bochenek o długości około 30cm i przekładamy go do foremki. Wierzch chleba zwilżamy wodą i posypujemy płatkami owsianymi.
Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Foremkę z chlebem przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut, po tym czasie delikatnie zdejmujemy przykrycie z chleba i pieczemy kolejne 25 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i układamy na kratce do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz