niedziela, 10 lipca 2022

Kotlety mielone z jabłkiem i szałwią

 


Składniki:

500 g łopatki wieprzowej
2 jabłka
2 cebule
1 jajko
4 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania kotletów
6 listków świeżej szałwii lub łyżeczka suszonej
1/4 szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
olej do smażenia


Sposób wykonania:

Mięso mielimy w maszynce. Szałwię drobno szatkujemy. Obrane jabłko oraz cebulę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę z dodatkiem szałwii do momentu aż będzie szklista. Dodajemy jabłko, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę z jabłkiem, bułkę tartą, jajko, mleko, sól i pieprz.
Wszystko razem dokładnie mieszamy ręką.
Z masy formujemy owalne kotlety wielkości dłoni i lekko je spłaszczamy. 
Kotlety po kolei panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na średnim ogniu na patelni z rozgrzanym olejem z obydwu stron na złoty kolor. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...