Składniki:
400 g krewetek
1 średnia cukinia
1 puszka krojonych pomidorów z puszki
1 papryczka chilli
1 puszka mleczka kokosowego
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki curry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
listki bazylii
3 łyżki oleju
sól
ryż
Sposób wykonania:
Krewetki rozmrażamy, czyścimy i mieszamy z sosem sojowym.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w średnią kostkę cukinię. Smażymy ją ze wszystkich stron. Pomidory z puszki miksujemy razem z czosnkiem.
Cukinię wykładamy do oddzielnej miski a na patelnie po smażeniu wsypujemy curry. Przez minutę podgrzewamy i dodajemy mleczko kokosowe, przecier pomidorowy oraz zmiksowane pomidory. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy krewetki razem z sosem sojowym, cukinię, sos rybny, poszatkowaną papryczkę chilli (bez pestek). Doprawiamy solą i podgrzewamy całość przez około 10 minut.
Podajemy z gotowanym ryżem na sypko. Danie posypujemy listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz