Składniki:
500g makaronu orzo
2 pojedyncze piersi z kurczaka
500 g serka mascarpone
15 kawałków suszonych pomidorów z oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka oregano
sól, pieprz
olej do smażenia
listki bazylii
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy al'dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy ziołami prowansalskimi oraz oregano, dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.
Dodajemy serek mascarpone. Podgrzewam cały czas mieszając do momentu aż ser się rozpuści. Do sosu dodajemy pomidory suszone pokrojone w paski.
Do sosu dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem danie posypujemy listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz