poniedziałek, 25 lipca 2022

Waniliowy sernik na zimno z borówkami

 


Składniki:

1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
250 g serka mascarpone
200 ml mleka
2 łyżki żelatyny
5 łyżek cukru pudru
2 opakowania cukru waniliowego
ok. 200 g okrągłych biszkoptów
3 szklanki borówek
4 łyżki likieru amaretto


Sposób wykonania:

W rondelku zagotowujemy mleko, odstawiamy z ognia i wsypujemy żelatynę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
Schłodzony twaróg miksujemy razem z serkiem mascarpone, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy.
Mleko z żelatyną powoli wlewamy do masy serowej, cały czas miksując. Następnie wsypujemy borówki (pół szklanki zostawiamy do posypania wierzchu ciasta).
Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową, zapinamy obręcz tak aby końcówki folii były poza formą. Dno wykładamy dokładnie biszkoptami, które następnie skrapiamy likierem amaretto.
Na biszkopty wykładamy masę serową, wierzch posypujemy borówkami.
Sernik wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...