Składniki:
300 g makaronu Soba (cienki makaron z mąki gryczanej) lub makaronu sojowego
360 g marynowanego tofu sweet chilli lub zwykłego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czerwona papryka
450 g mrożonej mieszanki chińskiej (mrożone warzywa)
1 mała cebula
1/4 kapusty pekińskiej
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki oleju z orzechów ziemnych
200 g passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
2 łyżki sosu teriaki
2 łyżki sosu sojowego
sól
3 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
posiekany szczypior dymki do posypania dania
Sposób wykonania:
Mieszankę warzyw do chińszczyzny rozmrażamy.
Makaron gotujemy al'dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na nim pokrojoną małą kostkę cebulę wraz z poszatkowanym drobno czosnkiem. Gdy cebula zacznie być szklista dodajemy pokrojoną w średniej wielkości paprykę oraz pokrojoną w paski kapustę pekińską. Smażymy całość około 3-5 minut.
W tym czasie tofu kroimy w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Warzywa na patelni przesuwamy na bok a w wolne miejsce wlewamy olej orzechowy i wrzucamy tofu.
Obsmażamy je mniej więcej na złoty kolor ze wszystkich stron. Następnie dodajemy rozmrożoną mieszankę warzyw. Wszystko razem ze sobą mieszamy. Dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, miód, sos teriaki, sos sojowy oraz orzechy ziemne. Mieszamy.
Na patelnię dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Ewentualnie dosalamy.
Danie podajemy gorące, posypane poszatkowanym szczypiorem dymki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz