Składniki:
3 udźce indyka bez kości
250 ml półwytrawnego wina
2 cebula
3 ząbki czosnku
5 plastrów pomarańczy
3 łyżki masła
sól, pieprz
rozmaryn
250 ml półwytrawnego wina
2 cebula
3 ząbki czosnku
5 plastrów pomarańczy
3 łyżki masła
sól, pieprz
rozmaryn
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, nacieramy solą i pieprzem. Obkładamy pokrojoną w ćwiartki cebulą i kawałkami czosnku. Zalewamy winem, przykrywamy plastrami pomarańczy i odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
Po tym czasie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Na każdym kawałku mięsa nakładamy masło i przykrywamy pomarańczami. Polewamy winem, w którym moczyło się mięso.
Wszystko posypujemy rozmarynem. Przykrywamy naczynie przykrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 190 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz