niedziela, 23 października 2016

Sałatka z brukselki i wędzonego boczku




Składniki:

40 dag brukselki
20 dag surowego wędzonego boczku
4 łyżki pestek słonecznika

Sos:
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sól




Sposób wykonania:

Brukselkę gotujemy al dente. Boczek kroimy na małe słupki i obsmażamy na złoty kolor.
Pestki słonecznika rumienimy na patelni.
Miód łączymy z musztardą, oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Dokładnie mieszamy a następnie dodajemy oliwę i szczyptę soli. Mieszamy.
Brukselkę obsypujemy boczkiem i pestkami słonecznika. Całość polewamy sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...