Składniki:
700 g mięsa z udźca indyka
1 cukinia
2 cebule
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz ziołowy
4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju z suszonych pomidorów)
1 cukinia
2 cebule
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz ziołowy
4 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju z suszonych pomidorów)
Sposób wykonania:
Mięso mielimy w maszynce.
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy zmiażdżony czosnek, kmin i zioła prowansalskie. Smażymy razem przez parę minut od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie czuć intensywny zapach rozgrzanych ziół dodajemy startą na dużych oczkach cukinię i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut.
Składniki z patelni studzimy a następnie dokładamy do mięsa. Dodajemy jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wyrabiamy masę dłońmi przez parę minut, tak aby wszystkie składniki równomiernie się przemieszały.
Zwilżamy dłonie zimną wodę i formujemy płaskie kotleciki. Na patelni grillowej lub grillu elektrycznym rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Smażymy burgery z obu stron na złoty kolor.
Podajemy w bułce ze świeżymi warzywami lub sałatkami na np. na bazie kasz.
Sałatka z kaszy bulgur:
200 g kaszy bulgur
4 pomidory
1/2 czerwonej cebuli
100 g sera feta
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kroimy w kostkę pomidory, cebulę i ser. Łączymy z wystudzoną kaszą. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
jaki dobry obiadek
OdpowiedzUsuń