Składniki:
1 mała dynia piżmowa
2 buraki
200 g sera feta
1/2 pęczka grubego szczypioru
4 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii (cytrynowej)
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki orzechów nerkowca
300 g jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Dynię przekrawamy na pół, buraki w całości zawijamy w sreberko. Tak przygotowane warzywa układamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 40 minut.
Upieczone, miękkie warzywa studzimy a następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy pestki).
Do warzyw dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, poszatkowaną bazylię oraz koper.
Na patelni prażymy pestki dyni, pestki słonecznika oraz orzechy nerkowca. Dodajemy do warzyw.
Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.
Przed podaniem sałatkę polewamy sosem jogurtowym sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz