Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek dyni
sól
Sposób wykonania:
Szparagi myjemy i odłamujemy ich zgrubiałe końcówki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Masło ucieramy z solą i zmiażdżonym czosnkiem a następnie nakładamy na szparagi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut.
Po tym czasie szparagi mieszamy aby roztopione masło równomiernie je pokrywało. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 10 minut.
Szparagi podajemy jako jarzynkę do dania głównego lub np. z grzankami jako samodzielne danie.
Po tym czasie szparagi mieszamy aby roztopione masło równomiernie je pokrywało. Posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy przez kolejne 10 minut.
Szparagi podajemy jako jarzynkę do dania głównego lub np. z grzankami jako samodzielne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz