Składniki:
4 plastry schabu (o grubości 1 cm)
4 grube plastry żółtego sera (gouda)
2 jajka
50 ml mleka
4 łyżki mąki pszennej
8 łyżek bułki tartej
olej do smażenia
2 łyżki masła
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety (brzegi powinny być bardzo cienkie). Każdy z osobna oprószamy solą i pieprzem.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Na każdy kawałek mięsa układamy plaster sera i składamy brzegi tak aby szczelnie go zakryć.
Tak uformowane kotlety panierujemy w mące, jajku z mlekiem oraz bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy masło i smażymy jeszcze raz z obydwu stron przez parę minut na zmniejszonym ogniu.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Na każdy kawałek mięsa układamy plaster sera i składamy brzegi tak aby szczelnie go zakryć.
Tak uformowane kotlety panierujemy w mące, jajku z mlekiem oraz bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy masło i smażymy jeszcze raz z obydwu stron przez parę minut na zmniejszonym ogniu.
Zjadłabym takie męsko, oj z chęcią!
OdpowiedzUsuń