Składniki:
1 ćwiartka kurczaka3 marchewki
3 pietruszki
1/2 selera (bulwa)
1 cebula
1 seler naciowy
200 g śmietanki 30%
1/2 szklanki ryżu
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
4 listki laurowe
3 gałązki świeżego lubczyku
1/2 pęczka koperku
sól
Sposób wykonania:
Mięso kurczaka zalewamy zimną wodą (około 3,5 litra). Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z powierzchni szarą pianę. Do wywaru wrzucamy marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie.Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy poszatkowany w paski seler naciowy razem ze zmiażdżonym czosnkiem.
Z zupy odławiamy warzywa i kurczaka. Marchew kroimy w plastry. Do zupy wrzucamy podsmażony seler naciowy i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ryż. Gotujemy przez kolejne 10 minut.
Do zupy dodajemy pokrojoną marchewkę i kawałki ugotowanego mięsa.
W miseczce łączymy śmietankę z 2 łyżkami gorącej zupy a następnie cały czas mieszając przelewamy z powrotem do całości.
Podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż zupa zacznie się powoli gotować.
Przed podaniem zupę posypujemy poszatkowanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz