środa, 16 maja 2018

Zupa z selerem naciowym i ryżem





Składniki:

1 ćwiartka kurczaka
3 marchewki
3 pietruszki
1/2 selera (bulwa)
1 cebula
1 seler naciowy
200 g śmietanki 30%
1/2 szklanki ryżu
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
4 listki laurowe
3 gałązki świeżego lubczyku
1/2 pęczka koperku
sól



Sposób wykonania: 

Mięso kurczaka zalewamy zimną wodą (około 3,5 litra). Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z powierzchni szarą pianę. Do wywaru wrzucamy marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy poszatkowany w paski seler naciowy razem ze zmiażdżonym czosnkiem. 
Z zupy odławiamy warzywa i kurczaka. Marchew kroimy w plastry. Do zupy wrzucamy podsmażony seler naciowy  i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ryż. Gotujemy przez kolejne 10 minut. 
Do zupy dodajemy pokrojoną marchewkę i kawałki ugotowanego mięsa.
W miseczce łączymy śmietankę z 2 łyżkami  gorącej zupy a następnie cały czas mieszając przelewamy z powrotem do całości.
Podgrzewamy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu aż zupa zacznie się powoli gotować.
Przed podaniem zupę posypujemy poszatkowanym koperkiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...