Składniki:
100 g kaszy jaglanej
1 pęczek zielonych szparagów
około 15 sztuk suszonych pomidorów w oliwie
2-3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
3 łyżki posiekanego grubego szczypiorku
2 łyżki posiekanej mięty
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki orzechów nerkowca
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy przez parę minut od czasu do czasu mieszając. Następnie zalewamy wodą, dodajemy łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. W tym czasie myjemy szparagi, odłamujemy ich końcówki a następnie kroimy na kawałki (o długości około 2 cm).Szparagi wrzucamy do kaszy, mieszamy i gotujemy razem pod przykryciem przez 5 minut. Na patelni prażymy pestki słonecznika razem z orzechami nerkowca.
Kaszę zdejmujemy z ognia, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski oraz pestki słonecznika z orzechami, mieszamy.
Całość posypujemy miętą i szczypiorem oraz skrapiamy sokiem z cytryny i 1 łyżką oliwy z pomidorów suszonych. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy.
Kaszę podajemy jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do mięs (np. kotlety schabowe).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz