Składniki:
1 szklanka mleka
12 łyżek nutelli
600 g śmietanki 30% ( 3 kubeczki)
3 żółtka
3 łyżki cukru
750 g serka mascarpone (3 opakowania)
3 żółtka
3 łyżki cukru
750 g serka mascarpone (3 opakowania)
około 200 g podłużnych biszkoptów
około 2 łyżek kakao (do posypania wierzchu)
około 2 łyżek kakao (do posypania wierzchu)
Sposób wykonania:
W rondelku podgrzewamy mleko. Dodajemy 3 łyżki nutelli i mieszamy.
W czekoladowym mleku maczamy biszkopty, a następnie wykładamy nimi dno formy do ciasta. Mleko zagęszczamy kolejnymi 9-cioma łyżkami nutelli, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy 2 łyżki serka mascarpone, mieszamy i odkładamy do lodówki.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty, jasny krem. Dodajemy serki mascarpone i dalej miksujemy.
W oddzielnej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę. Przekładamy ją do kremu i delikatnie wszystko razem mieszamy.
Połowę kremu nakładamy na biszkopty. Na krem nakładamy masę mleczno - czekoladową a na nią drugą część kremu.
Ciasto wkładamy do lodówki na 4-5 godzin (najlepiej na noc). Przed podaniem oprószyć kakao.
mmm już to lubię :D
OdpowiedzUsuńJaka wielkość brytwanki
OdpowiedzUsuń
UsuńUżyłam formy o wymiarach 24,5 cm z 24,5 cm
Było pyszne, ale następnym razem muszę zrobić gęściejszy krem mleczno czekoladowy i może do śmietany dodam śmietanfix
OdpowiedzUsuńA czy można biszkopty nasączyć alkoholem?
OdpowiedzUsuńjasne, w tym przypadku namoczyłabym biszkopty tak jak w klasycznym tiramisu - kawą z dodatkiem amaretto
UsuńA można zamiastapic śmietankę 30 mlekiem zagęszczonym gostyńskim?
OdpowiedzUsuńnie mam pojęcie :D ale chyba zostałabym przy śmietance
OdpowiedzUsuńNie wyszło masa czekoladową za zadka pływa wszystko..
OdpowiedzUsuń