Składniki:
700 g karkówki wieprzowej
3 cebule
250 g pieczarek
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
3 łyżeczki posiekanego świeżego majeranku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół)
kilka gałązek świeżego tymianku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
3 łyżeczki posiekanego świeżego majeranku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół)
kilka gałązek świeżego tymianku (lub 3 łyżeczki suszonych ziół
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju roślinnego
Sposób wykonania:
Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Każdy kawałek lekko rozbijamy i nacieramy solą, pieprzem oraz papryką w proszku.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Po wysmażeniu wyjmujemy mięso z garnka a na tłuszczu, który nam pozostał szklimy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki.
Następnie wkładamy z powrotem karkówkę do garnka, całość zalewamy wodą (tak aby przykrywała kawałki mięsa). Dusimy pod przykryciem do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy majeranek i tymianek.
W szklance rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy do sosu mięsnego, mieszamy.
Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz