sobota, 18 sierpnia 2018

Indyk w sosie z gorgonzoli z makaronem




Składniki:

1300 g mięsa z udźca indyka
300 g śmietany 18%
150 g sera gorgonzola
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
sól
2 łyżki oleju roślinnego
300 g pomidorków koktajlowych
garść poszatkowanej świeżej bazylii
1 kg ulubionego makaronu


Sposób wykonania:

Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki. Dodajemy przyprawy - tymianek, kmin, rozmaryn, pieprz i sól. Mieszamy aby równomiernie pokryły mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
W dużym garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim mięso z dodatkiem zmiażdżonego czosnku. Od czasu do czasu mieszamy aby z każdej strony było rumiane. 
Do garnka z mięsem wlewamy szklankę wody, przykrywamy przykrywką i dusimy około 45 minut. 
Gdy indyk będzie miękki wyjmujemy go z garnka.
Do sosu, który powstał podczas duszenia mięsa dodajemy śmietanę oraz ser gorgonzola. Mieszamy rózgą cały czas podgrzewając do momentu aż ser się roztopi a sos będzie bez grudek.
Wrzucamy z powrotem mięso.
Makaron gotujemy al'dente. Wrzucamy do garnka z sosem i mięsem. Mieszamy.
Wykładamy na talerze. Posypujemy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połówki oraz poszatkowaną, świeżą bazylią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...