Składniki:
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
2 żółtka
3 opakowania cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
2 szklanki malin
Sposób wykonania:
Mleko i śmietankę mocno schładzamy.
Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gładką białą masę. Dodajemy mleko.
W drugiej misce miksujemy śmietankę do momentu aż zacznie sztywnieć.
Do śmietanki dodajemy ubite żółtka z mlekiem. Delikatnie mieszamy.
Uruchamiamy maszynkę do lodów (miska maszynki powinna być zmrożona) i wlewamy masę mleczno - waniliową.
Po upływie 40 minut masa lodowa powinna być już gotowa (jej konsystencja powinna być puszysta - lody nie muszą być zamrożone na "kamień").
Lody wykładamy do pucharków, przekładając warstwą świeżych malin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz